Novosti

Kakva u mladosti - takva u starosti

 

28.12.2018 13:19
Slika
 
Često čujemo da je starost odraz života u mladosti. Nije nužno pravilo, ali ova tvrdnja se pokazala točnom i u našem praćenju starijih osoba. Gospođa o kojoj počinjemo pisati je i u svojim 80-tim godinama pokazivala kakva je bila u mladosti. Neobično lijepog izgleda, njezino već staro lice odavalo je nekadašnju zaigranost i ljepotu.  Teatralnosti nije nedostajalo ni u svakodnevnom životu kao ni u najobičnijim radnjama. 

Skoro svakodnevno kada bi ugledala našeg ravnatelja i socijalne radnice pohvalila bi im košulju ili bluzu, a s obzirom da je medicinsko osoblje bilo uvijek u odori njima bi pohvalila frizuru ili kako netko nešto učini. Voljela je davati komplimente, a znala ih je primiti. Voljela se isticati i po priči i po odnosu s drugim korisnicima. No, s vremenom je postajala tiša i nenametljivija. Posebno se radovala redovitim posjetima svoje mlađe sestre i sestrične. 

Dobila je demenciju, pa bi često, iako nije imala takve namjere, zaboravila obaviti jutarnju higijenu, a popiti lijek uvijek je morala u prisustvu jedne od njegovateljica. Imala je također i dijabetes, pa smo često znali s njom pregovarati koliko smije pojesti kockica čokolade ili komada pite.

Uvijek bi se nekako izvukla služeći se svojim šarmom pa smo je prozvali glumicom. Jako dobro je prihvatila tu novu ulogu. Jednom prilikom svoju teatralnost iskoristila je i tako upotpunila naš program za "Dan starijih osoba" kada je izvrsno izvela pjesmu "Oprosti mi pape". Bila je jako bliska s jednim gospodinom s kojim bi tijekom prijepodnevnih zajedničkih druženja u dnevnom boravku ili na balkonu često znala i zaplesati. Godilo je to i njemu i njoj.

Bila je dobra i u sebi nije imala ništa zlo, iako je zbog svojih dijagnoza i pomalo vrckastog karaktera ponekad ulazila u rasprave s drugim korisnicima.  Bila je udana i često bi nam pričala o svom pokojnom suprugu te o putovanju s njim u Ameriku. Iako nije imala djece, svako dijete koje bi posjetilo naš dom, upravo kod nje bi izazvalo najviše radosti. Samo dobri ljudi znaju pronaći razlog za radost. 
0 0