"Hajde, zovite mi svećenika, što čekate!"

Ona nam je stigla prvoga dana mjeseca ožujka 2013. godine. Prva osoba iz glavnoga grada BiH. Porijeklom je iz Rame, ali je većinu svoga životnoga vijeka provela u Sarajevu radeći u bolnici.


Nakon što joj je čovjek koji je preuzelo brigu o njoj u njezinoj starosti predložio da će ići u Čapljinu prihvatila je to s oduševljenjem. Iako nikada nije boravila u Hercegovini rekla je kako će joj naše Sunce jako dobro doći. Bila je nepokretna, možda bi i mogla stati na noge, ali bio je primjetan životni umor pa joj je više godilo boraviti u svojoj sobi ili u dnevnome boravku promatrajući nas, dvije korisnice koje su stigle prije nje, a naknadno i nove stanare.


Zanimljivi su bili njezini komentari i ocjene konkretnih situacija. Prva je osoba koja je pokazala da je, unatoč svojim godinama, svjesna svoga stanja, odnosno novoga životnoga trenutka. Bilo je tu određenih oscilacija u izražavanju osjećaja o boravku u Domu.


Njezina priča iz rane mladosti nije nimalo laka, ali je nažalost samo pokazatelj svega lošeg što se činilo u godinama nakon Drugog svjetskog rata. Kako priča, silovali su je partizanski vojnici, a potom je pobjegla u Sarajevo iz kojega nije izlazila sve dok nije došla kod nas.


Znajući, između ostalih i za tu životnu nedaću, često smo s još više strpljenja radili oko nje. Bila je ponekad toliko zahtjevna, a s druge strane toliko draga i interesantna da joj se na kraju ne bi imalo što prigovoriti.


Unatoč dubokoj starosti njezinu smrt nismo očekivali tako brzo. Obični kolovoški dan. Sjedila je u svojim invalidskim kolicima u dnevnome boravku i počelo ju je „stiskati“ u prsima. Zamolila je glavnu medicinsku sestru da ju polegnu na krevet. Shvatili smo kako je proces umiranja otpočeo, a da je shvatila i ona dokazala nam je rekavši nam: “Otiđite po svećenika!“. Dok smo bili na putu do župnoga ureda koji se nalazi u sklopu Caritasovog pastoralno-socijalnoga centra „Betanija“, pokojnica je upozorila osoblje: “Hajde, što tu stojite, osvježite malo mirisom sobu, sada će doći svećenik!“.


Svećenik je stigao, a ona je preminula tijekom podjele bolesničkog pomazanja.


Kod nas je boravila pet mjeseci i jedan dan.

0 0