Novosti

Blagoslov nove zgrade našeg Doma

 

11.03.2019 14:51
Slika
 

Na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 2019. godine upriličen je blagoslov nove zgrade Caritasova Doma za stare i iznemogle osobe s hospicijem „Betanija“ u Čapljini. Svečano misno slavlje predvodio je biskup mons. dr. Ratko Perić u koncelebraciji s petnaestak svećenika iz susjednih župa, te direktorom Renovabisa vlč. dr. Christianom Hartlom i direktorima Caritasa BiH i Caritasa Banja Luka.

Na samom početku mise nazočnima se obratio dr. don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa Mostar koji je izrekao iskrenu zahvalnost svim dobročiniteljima koji su financijski pomogli nadogradnju „Betanije“, prije svega Katoličkoj organizaciji Renovabis iz Njemačke. Tri su razloga, kako je naveo don Ante, zbog čega je upravo na blagdan Gospe Lurdske upriličen blagoslov novodograđene „Betanije“, iako ona do kraja nije dovršena. Prvi razlog je taj što se na blagdan Gospe Lurdske obilježava i svjetski dan bolesnika koji je 1992. utemeljio sv. Ivan Pavao II.Drugi razlog je rođendan „Betanije“. Naime, prije šest godina započela je s radom Betanija, čiji su kapaciteti nakon samo nekoliko mjeseci bili popunjeni. I treći razlog je naša želja da novodograđeni dio „Betanije“ blagoslovi biskup Ratko koji je prije šest godina blagoslovio prvu „Betaniju“, i radionicu za osobe s invaliditetom „Betlehem“, i liturgijski prostor čapljinske župe zajedno sa župnim stanom.

U prigodnoj propovijedi biskup Ratko je govorio o tijeku priznavanja dogme o Bezgrješnom začeću koju je 1854. godine proglasio papa Pio IX, te o ukazanjima maloj Bernardette u Lourdesu koja su se dogodila 1858. godine kada se Gospa, šesnaestog dana ukazanja predstavila riječima: Ja sam Bezgrješno Začeće“ i na taj način potvrdila proglašenu dogmu. Svetu misu svojim su pjevanjem uljepšala djeca iz Caritasova dječjeg Vrtića „Sveti Josip“ iz Mostara, a molitve vjernika izrekli su korisnici „Betanije“.

Nakon misnoga slavlja biskup Ratko je blagoslovio prostorije novoizgrađenog dijela Betanije. U ime donatora nazočnima su se obratili glavni direktor Renovabisa vlč. dr. Cristian Hartl te predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH gosp. Ivan Zeba. Po završetku službenog programa nazočni gosti mogli su pogledati izložbu umjetničkih slika ravnatelja Caritasa Mostar, a za šesti rođendan Betanije i u povodu blagoslova novodograđenog dijela tiskana je i dijeljena knjižica Priče iz Betanije.  

0 0