Ne zaboravi

Caritas nastoji pomoći osobama s demencijom

 

28.01.2019 13:33
Slika
 

U Caritasovu duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara održana je uvodna konferencija Projekta “Ne zaboravi” kojim Caritas Banja Luka i Caritas Mostar uz pomoć donatora iz Austrije i partnera u BiH nastoje poboljšati život osoba s demencijom i njihovih obitelji.  Voditeljica projekta u ime Caritasa Banja Luka Žaklina Garić na početku konferencije istaknula je da projekt ima tri težišta: izobrazbu stručnog osoblja, prilagođavanje prostora prilagođenih osobama s demencijom i senzibiliziranje javnosti o temama vezanima za ovu populaciju.

Jedan od sudionika, direktor Centra za Demenciju iz Sarajeva Osman Kučuk kao najveće uspjehe organizacije kojoj je na čelu smatra donošenje Sarajevske izjave na kojoj je odlučeno da se krene u izradu nacionalne strategije čime BiH prednjači u usporedbi sa zemljama iz ovoga okružja koje nisu članice Europske unije. Predsjedateljica institucije Ombudsman BiH Nives Jukić naglasila je kako je konferencija vrlo značajna jer je pomogla da šira javnost sazna da ombudsman može pomoći osobama s demencijom, njihovim obiteljima, ali i staračkim domovima, odnosno centrima u kojima borave.

Na konferenciji su predstavljena iskustva o skrbi o osobama s demencijom iz tri države. O stanju ove populacije u Hrvatskoj govorila je magistra socijalnog rada Svjetlana Zlatarević, predstavnik Slovenije bio je Zlatko Gričnik, direktor staračkog doma  “Sveti Lenart” koji djeluje pri Caritasu Maribor, a o iskustvima u radu s osobama s demencijom i njihovim obiteljima govorili su predstavnici Staračkog doma Tomislavgrad na čelu s ravnateljem Antom Sladojom. Dr.sc. Janja Milinković prezentirala je strategiju za unaprijeđenje položaja  starijih osoba u FBiH koja još nije došla na dnevni red sjednica Vlade FBiH, a osvrt na Strategiju u RS-a iznijela je dr.sc. Mira Ćuk s Fakulteta pokitičkih nauka iz Banja Luke. O Alzheimerovoj bolesti govorila je dr. Marija Bender, liječnik neurolog, a konferencija je zaključena obraćanjem Ane Čelina iz Čapljine koja je prenijela svakodnevicu suživota  s njezinim djedom, osobom s demencijom.

Cilj projekta “Ne zaboravi”  je poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima nema usluga za ljude s demencijom i članove njihovih obitelji. Donatori projekta su Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije.

0 0