Ne zaboravi

Počele obuke za njegovatelje osoba s demencijom

 

28.04.2019 13:15
Slika
 
U Caritasovu duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara održana je temeljna obuka za djelatnike Caritasa Mostar i partnerskih organizacija u sklopu Projekta “Ne zaboravi” kojim Caritas Banja Luka i Caritas Mostar uz pomoć donatora iz Austrije i partnera u BiH nastoje poboljšati život osoba s demencijom i njihovih obitelji. Predavanje o temi "Osnove demencije" je održala mr. sc. Andrea Anderlik, direktorica Odjela za skrb i njegu Caritasa Gornje Austrije.  Prethodno je ista obuka održana početkom travnja u SEC-u Caritasa Banja Luka.

U obukama su sudjelovali djelatnici Caritasa Banja Luka i Caritasa Mostar te partnerskih ustanova, domova zdravlja Jajce i Sanski Most, NVO Krajiška Suza iz Sanskog Mosta, Starački domovi Ravno, Tomislavgrad te Sv. Josip iz Ljubuškog. Tijekom dvodnevne obuke posebno su se isticale ove teme: medicinske osnove oboljenja i faze bolesti, vrste emencije i dijagnostički kriteriji, progresija bolesti i promjena ponašanje, retrogeneza po teoriji Reisberga te demencija i povezane bolesti. Predavanja su bila interaktivna uz grupne vježbe.

Sljedeći modul “Ophođenje s osobama s demencijom” u svibnju će održati direktor Centra za Demenciju iz Sarajeva dr. Osman Kučuk i mag. soc. rada Svjetlana Zlatarević iz Centra za demenciju Slavonski Brod. Cilj projekta “Ne zaboravi”  je poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima nema usluga za ljude s demencijom i članove njihovih obitelji. Donatori projekta su Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije.
0 0