Ne zaboravi

Studijski posjet Sloveniji i Hrvatskoj

 

14.04.2019 07:48
Slika
 

U sklopu projekta “Ne zaboravi” kojim Caritas Banja Luka i Caritas Mostar uz pomoć donatora iz Austrije i partnera u BiH nastoje poboljšati život osoba s demencijom i njihovih obitelji tijekom ovoga tjedna upriličen je studijski posjet Slavoniji i Hrvatskoj. Deset djelatnika iz dva biskupijska Caritasa imali su prigodu upoznati i usvojiti primjere dobre prakse ustanova koje skrbe o osobama s demencijom u Mariboru, Zagrebu i Slavonskom Brodu.

Partnerski Caritas iz Slovenije Karitas Maribor gostima je predstavio odjel za smještaj osoba s demencijom koji djeluje pri Caritasovu domu za stare “Sv. Lenart” kao i dom za smještaj osoba s demencijom “Sv. Agata” koji je u izgradnji. Kolege iz Karitasa Maribor upoznali su goste iz BiH s modelima socijalne zaštite u Sloveniji prema kojima država, odnosno općina iz kojih korisnici dolaze financira otprilike 70% troškova za institucionalni smještaj starijih osoba.

U Zagrebu je upriličen posjet domu za starije osobe “Maksimir”. Od rujna 2013. godine na Odjelu za zdravstvenu skrb, njegu i rehabilitaciju organiziran je novi vid skrbi o korisnicima s demencijom – socijalni prostor, gdje borave korisnici oboljeli od Alzheimerove demencije i drugih demencija. Kapacitet prostora je s početnih 12 osoba od 2014. godine povećan na 20 osoba, od kojih je jedan apartman prilagođen za smještaj cijele obitelji.  Kolege iz doma  “Maksimir” darovale su gostima i korisno predavanje “Dragulji demencije”.

Studijski posjet završio je u Slavonskom Brodu posjetom Centru za Alzheimer. Ovaj Centar nudi trajni smještaj za 12 osoba s Alzheimerovom demencijom. Šest zaposlenih osoba i terapeutski pas skrbe o korisnicima koji preko centara za socijalni rad u ovaj dom pristižu iz svih krajeva Hrvatske.

Na kraju studijskog posjeta zaposlenici dva Caritasa, banjalučkog  i mostarskog, složno su zaključili da su imali priliku upoznati tri različita, ali itekako dobra pristupa osobama s demencijom. Cilj projekta “Ne zaboravi”  je poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima nema usluga za ljude s demencijom i članove njihovih obitelji. Prezentirani primjeri iz Slovenije i Hrvatske poslužit će na početku pružanja usluga ovoj populaciji u BiH što je predviđeno za jesen ove godine, a riječ je o dnevnim centrima za osobe s demencijom i savjetovalištima za obitelji u Banja Luci, Mostaru i Čapljini te odjelima za smještaj osoba s demencijom u Banja Luci i Čapljini. Donatori projekta su Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije.

0 0